SchackSkola

Schack spelas av två spelare på ett kvadratiskt bräde med 8x8 rutor vanligtvis svarta och vita samt 32 pjäser där varje spelare har 16 pjäser i svart eller vitt. Kika på reglerna nedan.

SchackDesign

Det mest kända schackdesigner i världen är Staunton vilket är standardstilen för schackpjäser i internationella tävlingar, rekommenderad av FIDE, det internationella schack-organet.

SchackLive

Vill du börja spela live i skolan eller i klubb? SCHACKFYRAN är en rikstäckande tävling för fyrklassare som arrangeras av svenskaschackförbundet med 25000 deltagare varje år!

SchackOnline

Vill du spela på nätet? Prova att spela på schackförbudets dator där du kan välja svårighetsgrad själv. Du kan även testa att spela online på Lichess som är en mycket populär sitei Sverige!

Går du i köptankar?

Här är våra bästa råd och tips

Ett schackbräde med schacknotation och Staunton schackpjäser är nyckelord när du ska köpa schack. Schackpjäser är faktiskt det mest spännande val i ett schackset. Schackpjäserna kan vara gjorda av plast, trä, metall eller kombinerat material som trä och metall. Likaså med bräden, de kan vara gjorda av plast, metal, trä eller marmor. Men inget kan slå ett tidlöst schackset i trä som består av ett bräde i gediget trä med notation och handsnidade pjäser i klassisk Staunton-design. Detta är ett måste för alla seriösa schackentusiaster!


Schackbräden  

Alla schackbräden består av 8×8=64 kvadratiska mörka och ljusa rutor. En del schackbräden har schacknotation med siffrorna 1-8 horisontellt och med bokstäverna a-h vertikalt medan andra schackbräde har bara dekorativa linjer utan schacknotation. Köp schackbräde med schacknotation!

Schackpjäser

Schackpjäserna kan vara gjorda av plast, trä och metall eller kombinerat material som trä och metall. Schackpjäser av träslag som lönn, boxwood och tall är rätt vanliga och prisvärda medan schackpjäser av exotiska träslag som rosenträ, mahogny och ebenholts är exklusiva och mycket dyrare.

Komplett schackset

Schackset för stationär bruk i hemmet eller ett portabelt spel? Det är viktigt att känna till det eftersom 90% av alla schackset är i trä och ett ej hopfällbart schackset som består av ett standar schackbräde 50x50 är lämpligt för hemmet medan ett mindre hopfällbart schackspel är lättare att ta med sig.

Schackklockor

Det finns både analoga och digitala schackklockor med en lång rad av avancerade funktioner. Vanligast används schackklockan för att kontrollera angivet antal drag (40 drag/spelare) på bestämd tid (2 timmar/spelare). Spelaren som övergår tiden utan att ha gjort sina drag, förlorar partiet.

Det stora frågan, köpa schackbräde i trä eller i annat material ?

Schackbräde i trä

Schackbräde i trä är en favorit bland traditionalisterna. Trä är ett levande material och ju äldre ett bräde blir, desto snyggare blir det. Oavsett om du föredrar en mer stilren design av vanliga träslag som furu och lönn, eller mer exklusiv design med inlägg i exotiska träslag som ebenholts och rosenträ, kan ett välbyggt bräde i gediget trä hålla livet ut och lite till. Det går helt enkelt inte sönder om du inte själv gör det i kampens hetta. 

Schackbräde i metall / glas / marmor

För att välja ett schackbräde i annat material måste det finnas stark anledning. Har du hund hemma kan det vara smart att köpa ett bräde i metall så slipper du repor på brädet. Eller är det tänkt att använda brädet som ostbricka, kan det vara trendigt att köpa ett bräde i glas. Ett stort bräde i marmor, kan det vara mycket dekorativ ute på altanen, men som sagt; ett bräde i annat material än trä är det antingen fel köp eller special val.

Är du intresserad av att spela schack seriöst ?

För att spela schack behöver du ett schackset och en motståndare. Börja med att besöka förbundets sida https://schack.se/spela/


© Copyright classicgames.se